Дітям, які закачуються, не давайте перед дорогою жирного й солодкого

30.05.2012 | Нарешті літо. І можна поїхати з дітьми на відпочинок. Та от проблема: «У нас і син, і донька закачуються в транспорті, — розповіла по телефону Олена Лисак. — Чи можуть лікарі порадити, як із цим бути? Хотілося б чимбільше знати про те, як зарадити дітям».
Детальніше...

Літні канікули стартують 1 червня

30.05.2012 | Пришкільні табори в області почали роботу 28 травня. Причому, деякі з них — не лише відпочинкові, а й оздоровчі. А також батьки зможуть влаштувати дітей до таборів праці й відпочинку: їх діятиме 17, з них два — санаторного типу. Мінімальна вартість путівки в дитячі оздоровчі заклади області — 1,455 тисячі гривень, максимальна – 2,835 тисячі.
Детальніше...

Від сибірки вбереже обачність

30.05.2012 | Уже десятки років Черкащина не знала випадків небезпечних захворювань — бруцельозу, ящуру, сибірки. Остання, однак, нинішнього року нагадала про себе: у Звенигородському районі захворіла людина, а в Смілянському — худоба.
Детальніше...

Небезпека притаїлася в м’ясі

30.05.2012 | Упродовж останніх років в Україні, в тому числі й на Черкащині, почали все частіше реєструвати окремі випадки, а іноді й спалахи захворювань на трихінельоз, які спричинені вживанням у їжу м’яса і сала уражених трихінелами свиней, а також диких тварин. Трихінельоз — це небезпечне гельмінтозне захворювання, що передається через м’ясо свиней, диких тварин, уражених трихінелами. Трихінели (дрібні круглі гельмінти), паразитуючи в кишківнику людини та тварин, народжують личинок, які током крові розносяться по всьому організму, осідаючи в м'язах. Кожна личинка згортається спіралькою, покривається оболонкою і може лишатися живою роками. Зараження тварин і людей збудником трихінельозу відбувається при споживанні  м’яса, що містить личинки паразита. Личинки гинуть при нагріванні до +71°С у товщі шматка до 15 сантиметрів протягом години, а також при заморожуванні до 20 діб при температурі  —15°С. Поширення хвороби зумовлене порушеннями екології населених пунктів, зокрема антисанітарним утриманням сміттєзвалищ, зростанням популяцій гризунів, неконтрольованим збільшенням чисельності бродячих собак і котів. Епідемічна загроза трихінельозу в останні роки пов’язана ще й із новим типом господарювання: збільшується число невеликих приватних підприємств, фермерських господарств, які не додержуються технології вирощування та переробки тваринницької продукції. Почастішали випадки неконтрольованого завезення тварин і тваринницької продукції без відповідного ветеринарного контролю, зросла кількість порушень у торгівлі м’ясом (стихійні ринки). Експертиза на трихінельоз у такій ситуації залежить від бажання власника. Нерідко слабкий контроль зді­йснюється і з боку лікарів ветеринарної медицини, хоч уся робота державної ветеринарної інспекції й спрямована на забезпечення вимог законодавства всіма підконтрольними суб’єктами господарювання. Для цього разом із відділом ветеринарної міліції, іншими фахівцями управління постійно здійснюємо рейди-перевірки. Випадки трихінельозу діагностували в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи  на ринках  у Херсонській та Київській областях. Варто згадати й випадок у Золотоніському районі, який стався кілька років тому, коли в туші підстреленого дикого кабана під час ветеринарної експертизи було виявлено личинки трихінел. Не треба забувати, що мисливські трофеї бувають небезпечними. Тому слід посилити контроль з боку зацікавлених служб, у тому числі працівників лісового господарства, добитися обов’язкового дослідження на трихінельоз усіх сприйнятливих диких тварин.Щоб запобігти зараженню трихінельозом, слід купувати м’ясо з позначкою придатності, обов’язково перевірене лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи. Нагадую: продаж м’яса без довідки ветсанекспертизи забороняється. Не користуйтесь послугами стихійних ринків, не купуйте м’ясо та м’ясопродукти в місцях, не визначених для торгівлі. Це може  зашкодити вашому здоров’ю. При прояві перших симптомів захворювання звертайтесь до лікаря.Людмила РАДНЯНА,начальник головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області  
Детальніше...

“Ацетон” у дітей помилково вважають самостійним захворюванням

23.05.2012 | Сьогодні немало дітей різного віку страждають від ацетономічного синдрому, або, як кажуть мами, «ацетону» у дітей.  Що це за недуга і як з нею боротися, читачам  «Черкаського краю» розповіла Наталія ВОЛЧКОВА, головний спеціаліст із дитячої гастроентерології головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації.
Детальніше...

Лише сибірки не вистачало…

18.05.2012 | Цілком можливо, що найближчим часом у Звенигородці, згідно з існуючою інструкцією щодо боротьби з гострою інфекційною хворобою — сибіркою, можуть ввести карантин. А почалося все зі звернення 38-річного тамтешнього жителя до центральної районної лікарні.
Детальніше...

Іван Коваленко: «Стоматологічної допомоги потребує все суспільство: і у великих містах, і в далеких селах»

11.05.2012 | Стоматологічна захворюваність населення України вже давно перетнула епідеміологічний поріг. Сьогодні 98 відсотків наших громадян мають проблеми із зубами. Розповсюдженість карієсу зубів, тимчасового прикусу в шестирічних дітей сягає 87,9 відсотка, у дванадцятирічних — 72,3. Стрімко зростає захворюваність пародонту. Так, розповсюдженість хронічного катарального гінгівіту серед підлітків віком  12-15 років становить від 70 до 98-ми відсотків, а зубощелепних аномалій у дітей  і молоді 7-18 років перевищує 80 відсотків. Кожна людина після 50-ти років потребує протезування.За інтенсивністю зростання стоматологічних патологій ми в рази випереджаємо країни Євросоюзу, а оскільки зуби є основою здоров’я, то не дивно, що й показники з багатьох інших хвороб теж маємо далеко не кращі.Що зумовлює таку вкрай негативну ситуацію та якими є шляхи виходу з неї — про це наша розмова з головним лікарем КЗ «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка», головним позаштатним стоматологом головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф обласної державної адміністрації, головою Черкаського осередку Асоціації стоматологів України, заслуженим лікарем України Іваном Коваленком.
Детальніше...

Кефірні ріки та йогуртові береги допоможуть зберегти здоров’я

04.05.2012 | Щодня вживати кисломолочні продукти та помірно навантажувати свій організм радять дієтологи та інструктори з фізичної культури. Проста формула — здорове харчування, фізична активність плюс відсутність шкідливих звичок, за їхніми словами, може не лише врятувати від хвороб, а й дасть змогу прожити набагато довше.— 86 відсотків смертей у світі є наслідком неправильного способу життя, — зазначає керівник Асоціації дієтологів України Олег Швець. — Такі летальні випадки спричинені не інфекційними хворобами, а захворюваннями внутрішніх органів. Останні ж спровоковані неповноцінним харчуванням та малорухливим способом життя, що шкодить сучасній людині чи не найбільше.
Детальніше...

А ви миєте руки?

25.04.2012 | В області з початку року без грипу й ГРВІ зареєстровано 798 випадків інфекційних захворювань,  що на 8,2 відсотка вище, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Детальніше...

Кліщі теж виходять на пікнік

18.04.2012 | Починається активізація іксодових кліщів, які можуть затьмарити відпочинок на природі, роботу на дачі, а то й звичайну прогулянку в міському парку — нагадують фахівці облсанепідемстанції.
Детальніше...

Стрічка новин