Небезпека притаїлася в м’ясі

Друк e-mail

Середа, 30 травня 2012, 08:50

Упродовж останніх років в Україні, в тому числі й на Черкащині, почали все частіше реєструвати окремі випадки, а іноді й спалахи захворювань на трихінельоз, які спричинені вживанням у їжу м’яса і сала уражених трихінелами свиней, а також диких тварин. Трихінельоз — це небезпечне гельмінтозне захворювання, що передається через м’ясо свиней, диких тварин, уражених трихінелами. Трихінели (дрібні круглі гельмінти), паразитуючи в кишківнику людини та тварин, народжують личинок, які током крові розносяться по всьому організму, осідаючи в м'язах. Кожна личинка згортається спіралькою, покривається оболонкою і може лишатися живою роками. Зараження тварин і людей збудником трихінельозу відбувається при споживанні  м’яса, що містить личинки паразита. Личинки гинуть при нагріванні до +71°С у товщі шматка до 15 сантиметрів протягом години, а також при заморожуванні до 20 діб при температурі  —15°С.

 


Поширення хвороби зумовлене порушеннями екології населених пунктів, зокрема антисанітарним утриманням сміттєзвалищ, зростанням популяцій гризунів, неконтрольованим збільшенням чисельності бродячих собак і котів. Епідемічна загроза трихінельозу в останні роки пов’язана ще й із новим типом господарювання: збільшується число невеликих приватних підприємств, фермерських господарств, які не додержуються технології вирощування та переробки тваринницької продукції. Почастішали випадки неконтрольованого завезення тварин і тваринницької продукції без відповідного ветеринарного контролю, зросла кількість порушень у торгівлі м’ясом (стихійні ринки). Експертиза на трихінельоз у такій ситуації залежить від бажання власника. Нерідко слабкий контроль зді­йснюється і з боку лікарів ветеринарної медицини, хоч уся робота державної ветеринарної інспекції й спрямована на забезпечення вимог законодавства всіма підконтрольними суб’єктами господарювання. Для цього разом із відділом ветеринарної міліції, іншими фахівцями управління постійно здійснюємо рейди-перевірки. Випадки трихінельозу діагностували в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи  на ринках  у Херсонській та Київській областях.
Варто згадати й випадок у Золотоніському районі, який стався кілька років тому, коли в туші підстреленого дикого кабана під час ветеринарної експертизи було виявлено личинки трихінел. Не треба забувати, що мисливські трофеї бувають небезпечними. Тому слід посилити контроль з боку зацікавлених служб, у тому числі працівників лісового господарства, добитися обов’язкового дослідження на трихінельоз усіх сприйнятливих диких тварин.
Щоб запобігти зараженню трихінельозом, слід купувати м’ясо з позначкою придатності, обов’язково перевірене лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи. Нагадую: продаж м’яса без довідки ветсанекспертизи забороняється. Не користуйтесь послугами стихійних ринків, не купуйте м’ясо та м’ясопродукти в місцях, не визначених для торгівлі. Це може  зашкодити вашому здоров’ю. При прояві перших симптомів захворювання звертайтесь до лікаря.

Людмила РАДНЯНА,
начальник головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Новини - Здоров’я

Стрічка новин