“Ацетон” у дітей помилково вважають самостійним захворюванням

Друк e-mail

Середа, 23 травня 2012, 08:37

Сьогодні немало дітей різного віку страждають від ацетономічного синдрому, або, як кажуть мами, «ацетону» у дітей.  Що це за недуга і як з нею боротися, читачам  «Черкаського краю» розповіла Наталія ВОЛЧКОВА, головний спеціаліст із дитячої гастроентерології головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації.

Ацетономічний синдром — це не самостійне захворювання, — передусім зауважила вона, — а сукупність порушень стану організму, які зумовлені підвищенням у крові продуктів неповного окислення жирів.
— Що провокує це підвищення?
—  По-перше, харчовий фактор: жирна їжа, концентровані м’ясні бульйони, ікра, консерви, горіхи, вершкове масло, шоколад. По-друге, стресові ситуації: плач, істерика, фізичне перенавантаження, голод, будь-яка вірусна чи бактеріальна інфекція в організмі. Ацетономічний синдром виникає у дітей, які мають до цього схильність. Ця особливість дитячого організму — неадекватно реагувати на перелічені вище подразники — запрограмована генетично.
— Які ознаки ацетономічного синдрому?
—  Найперші й основні — відмова від їжі, слабкість, млявість або збудливість, болі в животі, нудота, іноді блювання, закрепи, часом сонливість, сухість шкіри та слизових оболонок. Може також бути температура до 38,5оС. А також своєрідний «фруктовий» (його ще називають яблучний) запах із рота дитини.
— Наталіє Іванівно, а що при цьому відбувається в організмі дитини?
— Щоб у дитячому організмі всі біохімічні процеси відбувалися  нормально, необхідні ферменти, які відповідають за правильне біохімічне окислення жирів. А в діток, які страждають від ацетономічного синдрому, організм генетично запрограмований так, що на певному етапі цих ферментів бракує. Відповідно обривається ланцюжок процесу й відбувається неповне окислення жирів. Це призводить до того, що продукти цього неповного окислення, такі як ацетон, ацетооцтова та бетаоксимасляна  кислоти накопичуються  в дитячій крові та сечі.
— Як діяти мамам, коли вони бачать у своїх дітей ознаки «ацетону»?
— Якщо такі ознаки мама спостерігає у дитину вперше, то треба звернутися до лікаря.
Якщо діти й раніше страждали від ацетономічного синдрому, то в першу чергу треба перевірити вміст ацетону в сечі за допомогою спеціального тесту, який можна придбати в аптеці, і якщо на тест-смужці з’явилось два й більше плюсів, необхідна відповідна терапія. Дитині  треба через кожні 5-10 хвилин давати пити, причому рідину необхідно чергувати: приміром, мінеральну воду без газу,  потім чай з лимоном, після цього узвар із сухих фруктів, потім просту воду (але ні в якому разі не давати відвару з шипшини,  кави, чаю, холодних і газованих напоїв, концентрованих соків).
Загалом у перший день такої недуги дитині треба давати тільки рідину, тобто тільки пиття. Якщо у дитини рвота або пронос, необхідно звернутися до лікаря. Якщо немає рвоти, можна дати трохи сухариків домашнього приготування з білого несолодкого хліба. На другий день також пиття, сухарики, рисовий відвар, запечене яблуко та водяниста каша. І на третій день також пиття, сухарики, можна дати пюре або перетерту кашу. Крім того, можна потроху давати галетне печиво й трішечки рослинної олії.
Якщо два дні дотримувалися такої дієти і немає змін, необхідно звернутися до лікаря.
— А яку ви можете порадити профілактику ацетономічного синдрому?
— Якщо це маленька дитина — то тільки грудне вигодовування, прикорм починати не раніше ніж шести місяців. Кисломолочну продукцію  вводити в раціон з дев’яти місяців.
Дітей, які мають схильність до ацетону, ні в якому разі не можна перегодовувати, адже для них це вже стрес. Таким діткам рекомендовано давати в міжприступний період м’ясо молодих тварин, варені яйця або омлет, морську рибу, супи на овочевому відварі. З овочів бажано давати картоплю, буряк, моркву, огірки, кабачки, білокачанну капусту, броколі, цибулю, редиску.
Пити рекомендовано неконцентровані узвари із сухофруктів (сливи, курага, родзинки), морси із чорної смородини і журавлини, киселі, соки із м’якоттю, чаї зелені, лимонні напої.
Натомість треба виключити з раціону супи та борщі на м’ясному, кістковому бульйоні, субпродукти, копченості, маринади; супи на рибному бульйоні, річкову рибу; супи на грибному відварі, зелений борщ, томати червоні і рожеві, баклажани, солодкий перець, кольорову капусту, спаржу, гриби, щавель, петрушку, кетчуп, аджику, майонез.
Із солодощів краще уникати здоби, листкового тіста, кондитерських виробів із кремом, шоколаду.
Елла ТРУБІЄНКО

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Новини - Здоров’я

Стрічка новин